خدمات ۲۴ ساعته – مشاوره و بازدید رایگان

بوی بد چاه توالت و دستشویی

بوی بد چاه توالت: بررسی علت و ۵ روش کاربردی برای رفع آن

بوی بد چاه توالت و دستشویی

بعضی ها توالت خانه شان به قدری بوی بد می دهد که وقتی آدم وارد آن می شود یاد توالت عمومی بین راهی می افتد؛ اینقدر که بوی مدفوع و فاضلاب می دهد. یکسری ها که کلا بی خلال هستند و بعد از قضای حاجت بدون کشیدن سیفون محل را ترک می کنند! اما خیلی ها هم دقت می کنند و اهمیت زیادی به نظافت می دهند. اما باز هم چاه دستشویی خانه شان بوی تعفن می دهد. این مطلب مخصوص همین افراد است.   

در اینجا پس از بررسی علت بوی بد چاه توالت و دستشویی روش های بسیار مفید و کاربردی جهت رفع بوی بد از چاه توالت (ایرانی و فرنگی) ارائه شده است که حتما برای شما مفید است.

بیاید از اینجا شروع کنیم که چرا چاه دستشویی بو می دهد؟  

چرا چاه دستشویی بو می دهد؟ دلایل ایجاد بوی بد در سرویس بهداشتی

بوی بد توالت و سرویس بهداشتی هر عاملی که داشته باشد در نهایت به فاضلاب و فضولات بر می گردد. وقتی توالت بو می دهد یعنی گاز فاضلاب از محلی وارد سرویس بهداشتی می شود و فضای آن را بدبو می کند.

گاز فاضلاب ترکیبی از گازهای مختلف از جمله سولفید هیدروژن (عامل بوی بد فاضلاب) است که از تجزیه مواد آلی موجود در فاضلاب به وجود می ‌آید و باعث ایجاد بوی بد در داخل چاه و لوله های فاضلاب می شود.

معمولا محل انتشار این بوی بد سیفون است؛ سیفون توالت.

برخی از دلایل ایجاد بوی بد فاضلاب در توالت و سیفون آن در اینجا آمده است. بیایید با هم نگاهی به آن بیاندازیم.

انتشار بوی بد و نامطبوع فاضلاب از سرویس بهداشتی

– باقی ماندن مدفوع در سیفون توالت: مدفوع و ادرار تولیدکننده بوی بد و متعفن در محیط دستشویی هستند. اگر مقدار کمی مدفوع در سیفون توالت باقی بماند باعث می شود به صورت مداوم بویی بد در محیط منتشر شود. اگر سیفون پر از مدفوع باشد که دیگر جای خود دارد؛ از شدت انتشار بوی بد عملا امکان نفس کشیدن در سرویس بهداشتی از انسان سلب می شود!

– ایجاد لجن و رسوب در سیفون و لوله فاضلاب: ورود مکرر مدفوع به سیفون و لوله توالت باعث می شود لایه ای رسوبی از فضولات داخل لوله ها ایجاد شود که به مرور زمان ضخامت پیدا کرده و بوی بدی منتشر کند. رسوب و لجن مدفوعی داخل لوله همچون خود مدفوع بوی بدی دارد و محیط توالت را بدبو می کند.

– وجود مدفوع و کثیفی در کاسه توالت: گاهی اوقات پس از مدفوع کردن مقدار کمی از مدفوع به کاسه توالت می چسبد و با آب به خوبی شسته نمی شود. همین مقدار کم پس از مدتی بوی بد ایجاد می کند و فضا را آلوده می کند. حتی گاهی مدفوع به زیر کاسه توالت و درزهای آن می چسبد و عامل ایجاد بوی بد فاضلاب می شود.

– عدم تهویه مناسب دستشویی: توالتی که تهویه مناسب نداشته باشد به راحتی بوی بد می گیرد و آزاردهنده می شود. اصلا فضای بسته توالت خود مستعد بوی بد است. حال در این شرایط اگر تکه کوچکی مدفوع هم در چاه توالت باشد سریعا فضای کوچک دستشویی بد بو می شود.

– خشک شدن آب سیفون دستشویی: در برخی موارد پیش می آید که با عدم استفاده طولانی مدت از توالت آب داخل سیفون آن خشک شده و سیفون کارکرد خود را از دست می دهد. در این صورت دیگر مسیر عبور گاز فاضلاب و سوسک از شبکه فاضلاب باز می شود و محیط توالت از گاز فاضلاب پر می شود. البته جنس این بو با بوی مدفوع کمی تفاوت دارد و از آن تند تر است.

سیفون؛ مهم ترین علت بوی بد چاه توالت و دستشویی

به طور کلی در تمام محیط های فاضلابی – که با فضولات در تماس هستند – مثل توالت و دستشویی، حمام و سرویس بهداشتی تقریبا در تمام موارد بوی بد و متعفنی که در محیط ایجاد می شود از فاضلاب و فضولات آن ناشی می شود. رایج ترین آنها چاه توالت و دستشویی است که بیشترین تماس را با فضولات انسانی داد و طبیعتا بیشترین بوی فاضلاب در این محیط وجود دارد.

سیفون، مهم ترین علت بوی بد چاه توالت

در تمام موارد درگیر با بوی بد چاه توالت مهم ترین دلیل تجمع فضولات در سیفون توالت است. در ورودی همه لوله های فاضلاب لوله ای خمیده به نام سیفون وجود دارد که کار آن جلوگیری از خروج گاز فاضلاب به داخل ساختمان است. در تمام توالت ها سیفون وجود دارد اما وقتی فضولات در داخل سیفون باقی می ماند نه تنها سیفون جلوی انتشار بوی بد را می گیرد بلکه خود به عاملی برای انتشار بوی فاضلاب در توالت تبدیل می شود.

حالت خمیده سیفون باعث می شود مدفوع در داخل آن جمع شود مگر این که پس از ورود مدفوع به داخل سیفون، فلاش تانک کشیده شود. در این صورت مدفوع با فشار آب از سیفون عبور می کند و دیگر بوی بد آن در توالت پخش نمی شود. 

اما خیلی از افراد هستند که پس از مدفوع کردن از فلاش تانک استفاده نمی کنند و اجازه می دهند مدفوع در سیفون باقی بماند. در این صورت بوی بد چاه توالت به صورت کامل محیط را در بر می گیرد و افراد ناچار به دنبال روش هایی برای رفع بوی بد توالت می گردند. حال آنکه راه حل ساده پیش روی آنهاست.

روش های رفع بوی بد فاضلاب در چاه دستشویی؛ ۵ روش واقعی و موثر

حالا که از علت بوی بد چاه توالت اطلاع یافتید بهتر می توانید برای رفع آن اقدام کنید. در اینجا چند راهکار مناسب برای رفع بوی بد چاه دستشویی ارائه شده است. بیایید آنها را بررسی کنیم.

روش ۱: کشیدن فلاش تانک و تخلیه سیفون

هدف: تخلیه فضولات داخل سیفون

همانطور که قبل تر ذکر شد عامل اصلی وجود بوی نامطبوع در سرویس بهداشتی باقی ماندن فضولات در سیفون توالت است. تفاوتی هم میان سیفون توالت ایرانی و توالت فرنگی وجود ندارد. شکل هندسی سیفون طوری است که مدفوع در آن باقی می ماند و باعث انتشار بوی بد می شود.

کشدن فلاش تانک برای تمیز کردن چاه توالت

بنابراین اولین و مهمترین راهکار برای رفع بوی بد چاه توالت تخلیه سیفون از مدفوع است. برای این کار باید پس از هر بار ورود مدفوع به توالت فلاش تانک کشیده شود یا مقداری آب داخل کاسه توالت خالی شود. این کار باعث می شود فضولات داخل سیفون با فشار آب از سیفون عبور کنند و دیگر بوی بد آنها وارد محیط نشود.

پس اولین و مهمترین راه حل برای از بین بردن بوی آزاردهنده فاضلاب در سرویس بهداشتی تخلیه مداوم سیفون از فضولات است. اگر این کار به صورت مداوم انجام شود در بسیاری از موارد دیگر شاهد انتشار بوی فاضلاب از چاه توالت نخواهید بود.

روش ۲: ریختن ترکیب آب و آهک در لوله

هدف: شستشو و پاکسازی سیفون و لوله ها

یکی از روش های ساده و خانگی که برای از بین بردن بوی بد فاضلاب در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت ریختن ترکیب آب و آهک طبیعی در لوله فاضلاب است. این را دکتر روازاده، متخصص طب سنتی بیان کرده است. آهک یک ماده تمیزکننده است و ریختن آن در چاه توالت به پاکسازی کثیفی ها کمک کرده و منجر به از بین رفتن بوی بد فاضلاب در سرویس بهداشتی می شود.  

برای این کار می توانید مقداری پودر آهک طبیعی تهیه کنید و آن را با چند لیتر آب ترکیب کنید. ترکیب باید کاملا مایع و روان باشد؛ شبیه شیر یا دوغ! اگر حالت خمیری دارد مقداری آب به آن اضافه کنید تا روان شود و در لوله گرفتگی ایجاد نکند. ترکیب را در داخل کاسه توالت بریزید تا آهک کار گندزدایی لوله را انجام دهد. پس از ریختن آب آهک در لوله نیم ساعت صبر کنید و سپس اقدام به شستشوی توالت کنید. 

ویدیو «آموزش گرفتن بوی بد توالت با آهک توسط دکتر روازاده» را در ادامه ببینید.

روش ۳: نظافت و پاکسازی کاسه توالت

هدف: از بین بردن آلودگی های کاسه و سنگ توالت

باقی ماندن مقادیر کم مدفوع دور دهانه چاه توالت یا رگه های نازک از مدفوع در شیب کاسه توالت عاملی برای انتشار بوی بد از داخل چاه توالت است. حتی ممکن است فضولات باقی مانده در گوشه های سنگ توالت و زیر کاسه هم باعث این بوی بد باشد که باید از بین بروند.

با استفاده از شوینده های قوی مخصوص نظافت توالت به جان سنگ توالت بیافتید و آن را حسابی تمیز کنید طوری که برق بیافتد. شوینده را در تمام قسمت های سنگ توالت بریزید و با فرچه آن را بسایید تا آلودگی ها پاک شوند. مدفوع های سفت شده روی کاسه و اطراف سنگ توالت حتما باید تمیز شوند. بهتر این است که رسوب سیاه و زرد کاسه توالت را هم تمیز کنید تا هیچ آلودگی روی آن باقی نمانده باشد.

از بین بردن جرم و رسوب کاسه توالت

برق انداختن کاسه توالت خیال شما را از بابت انتشار بوی بد از آن راحت می کند. اینطور مطمئن می شوید که دیگر عامل بوی بد سنگ توالت نیست. توضیحات کامل این بخش در مطلب «روش های کاربردی برای برق انداختن سنگ توالت» آورده شده است.

روش ۴: جرم گیری کاسه توالت با جوش‌شیرین و سرکه

هدف: از بین بردن آلودگی های کاسه و سنگ توالت

برای جرمگیری و نظافت سطوح علاوه بر مواد شیمیایی امکان استفاده از مواد طبیعی جرم زدا مثل جوش‌شیرین هم وجود دارد. ترکیب جوش شیرین و سرکه یکی از بهترین و کاربردی‌ترین ترکیبات خانگی برای نظافت سطوح بهداشتی است که می توان از آن به جای مواد شیمیایی استفاده کرد.

برای شستشوی کثیفی های کاسه توالت کافیست یک فنجان جوش شیرین را با همین مقدار مقداری سرکه ترکیب کنید و آن را روی کاسه توالت بریزید و آن را به خوبی روی سطح پخش کنید. سعی کنید با فرچه توالت ترکیب را کاملا روی سطح پخش کنید. سپس اجازه دهید ترکیب جوش شیرین برای چند ساعت روی سطح باقی بماند.

تمیز کردن توالت با جوش شیرین

پس از گذشت زمان می توانید کاسه توالت را بشویید و از شر بوی بد ناشی از کثیفی کاسه راحت شوید. دقت کنید که این روش در صورتی برای رفع بوی بد چاه دستشویی موثر واقع می شود که کثیفی کاسه یا چاه توالت علت بوی بد باشد.

روش ۵: فعال سازی تهویه هوا

هدف: خارج کردن هوای آلوده و گازهای فاضلاب از محیط

با خالی شدن مداوم سیفون از فضولات دیگر بوی شدیدی در محیط وجود نخواهد داشت. در این صورت می توان با فعال سازی تهویه سرویس بهداشتی این بوی ناچیز را از محیط خارج کرد. با قرار دادن یک عدد هواکش متناسب با اندازه سرویس بهداشتی و روشن کردن آن می توانید هوای راکد و متعفن موجود در داخل محیط توالت را از آنجا خارج کنید تا هوای بدبو خارج شده و هوای تازه وارد محیط شود.

در صورتی که سرویس بهداشتی و توالت هواکش مناسب داشته باشد و به صورت مداوم روشن باشد دیگر کمتر پیش می آید که فضای توالت متعفن شود. با این وجود می توان در کنار فعال سازی هواکش روش های بعدی را هم مورد استفاده قرار دهید.

رفع بوی بد چاه توالت و دستشویی

علت و روش های از بین بردن بوی بد چاه دستشویی

جمع بندی و خلاصه تمام آموزه های فوق در خصوص دلایل بدبو شدن چاه توالت و روش های از بین بردن این بوی نامطبوع در اینجا آمده است.

علتراه حل
فضولات داخل سیفونکشیدن فلاش تانک یا ریختن آب داخل چاه توالت
لجن گرفتن لوله و چاه توالتریختن ترکیب آب و آهک در چاه
استفاده از شوینده های شیمیایی
آلودگی کاسه توالتشستشوی سنگ توالت با شوینده های شیمیایی
پاکسازی کاسه با جوش شیرین و سرکه
رطوبت و گاز فاضلابنصب هواکش و فعال سازی تهویه
خشک شدن آب سیفونریختن آب داخل چاه

پیشگیری از بوی بد چاه توالت با چند نکته مهم

فارغ از روش های ذکر شده در بالا – که برای رفع بوی چاه توالت در منزل باید آنها را انجام دهید – چند نکته مهم هم وجود دارد که رعایت آنها می تواند از ایجاد بوی بد در دستشویی و سرویس بهداشتی جلوگیری کند. 

– کشیدن فلاش تانک: پس از هر بار استفاده از توالت و ورود مدفوع به چاه، لازم است فلاش تانک را بکشید یا مقداری آب را داخل چاه خالی کنید تا فضولات داخل سیفون باقی نمانند. این طور دیگر عامل اصلی ایجاد بوی بد رفع می شود.

– شستشوی کاسه توالت: همیشه پس از مدفوع کردن باید کاسه توالت و اطراف سنگ توالت را به خوبی بشویید تا ذرات مدفوع روی آن یا اطراف سنگ توالت نچسبیده باشد. برای این کار از فرچه توالت کمک بگیرید.  

– روشن کردن هواکش: بعد از استفاده از توالت (مدفوع کردن) هواکش سرویس بهداشتی را برای چند دقیقه روشن بگذارید تا گازهای فاضلاب و بخار حاصل از فضولات را از محیط خارج کند. 

 جمع بندی

بوی بد چاه دستشویی به دلیل باقی ماندن لجن و فضولات در توالت است که با کشیدن فلاش تانک و نظافت کاسه توالت مشکل رفع می شود. بهترین روش برای رفع بوی بد توالت همین کشیدن فلاش تانک است. پس از آن می توانید از روش های مختلف همچون تمیز کردن سنگ توالت و فعال سازی تهویه هوا از شر بوی بد چاه توالت راحت شد.

در پایان لازم به ذکر است که اگر مشکلی در این خصوص دارید و نمی توانید بوی بد فاضلاب چاه توالت را از بین ببرید حتما با ما تماس بگیرید. متخصصین ما به شما مشاوره رایگان ارائه می دهند تا مشکل شما حل شود. در صورتی هم که تمایل داشته باشید با حضور در محل و استفاده از راهکارهای مناسب برای رفع بوی بد فاضلاب سرویس بهداشتی اقدام می کنیم.

سوالات متداول

علت بوی بد در چاه توالت فرنگی چیست؟

چاه توالت فرنگی هم همچون چاه توالت ایرانی می تواند به دلایلی نظیر باقی ماندن مدفوع در سیفون، وجود باکتری و آلودگی در سنگ توالت، ایجاد رسوب در لوله فاضلاب، خشک شدن آب سیفون و دلایل دیگر از خود بوی بد و نامطبوع منتشر کند.

آیا بد بو بودن سرویس بهداشتی به چاه توالت مربوط می شود؟

همیشه نه اما معمولا بوی بدی که در دستشویی و سرویس بهداشتی وجود دارد از کاسه و چاه توالت منتشر می شود که آن هم به دلایلی نظیر آلودگی سنگ توالت و وجود فضولات در سیفون ایجاد می شود.

بهترین روش برای رفع بوی بد دستشویی در آپارتمان چیست؟

بهترین روش برای زدودن بوی بد از توالت تخلیه سیفون توالت از فضولات و شستشوی کامل و دقیق کاسه توالت با شوینده های قوی شیمیایی یا خانگی است تا تمام عوامل ایجاد کننده بوی بد از بین بروند.

15 پاسخ به “بوی بد چاه توالت: بررسی علت و ۵ روش کاربردی برای رفع آن”

  1. ببخشید می دونم سوالم یکم مسخره است اما من واقعا نمی دونم که روش های رفع بوی بد توالت ایرانی با توالت فرنگی تفاوت داره یا یکی هستند.

    • خیر، روش های رفع بوی بد برای توالت ایرانی و توالت فرنگی یکی است و تفاوتی ندارد.

  2. برای رفع بوی چاه توالت می تونید از محلول خانگی استفاده کنید، جوش شیرین و سرکه بهترین ترکیب خانگی است که بسیاری از جرم ها رو با قدرت بالا تمیز میکنه. اگر چند مرتبه از آن برای چاه توالت استفاده کنید روی بوی فاضلاب به خوبی اثر می گذاره.

  3. من پیشنهاد می کنم از محلول های ایرانی لوله بازکنی اسیدی مثل اتک، صاف و رافونه استفاده کنید چون اسیدی بودنشون باعث میشه جرم گیری خوبی در چاه توالت انجام بدن

    • روش بدی نیست علاوه بر این میشه از مایع بوگیر هم استفاده کرد ما که این کار رو می کنیم

  4. تو رو خدا کمکم کنید دیگه نمی دونم برای بوی بد چاه توالت باید چکار کنیم. گوگلو زیرو رو کردم همه همین رو نوشتن که بوی بد چاه توالت را چگونه از بین ببریم اما روش ها همه مثل همه و همه رو هم انجام دادم ولی بازم توالتمون بو میده خسته شدم

    • سلام، در اکثر مواردی که مشاهده شده، علت بوی بد همین هایی است که در مطلب معرفی شده. روش کار هم به همین صورت است. اگر مشکل بوی بد توالت شما رفع نمی شود یا دقت کافی ندارید و یا این که مشکلی نادر وجود دارد

  5. خسته نباشید چاه دستشویی ما بوی خیلی بدی میده اصلا قابل تحمل نیست. بر اساس متنا آب زیادی ریختیم تو چاه اما مشکل حل نشد. بعدش ترکیب جوش شیرین ریختم تو چاه باز هم از بین نرفت بو. چاه ما خیلی قدیمیه نمیدونم چکار کنم راه حل دیگه ای دارید که از شر این بوی بد خلاص بشیم؟

    • سلام، ما رایج ترین دلایل بوی چاه دستشویی رو در اینجا آموزش دادیم. اگر روش ها رو به دقت انجام داده اید و مشکل حل نشده احتمالا نیاز است یک فرد متخصص مشکل را بررسی کند. می توانید یک لوله بازکن یا سرویسکار فنی را برای این کار بیاورید یا با شماره شرکت ما تماس بگیرید.

      • سلام، البته که دلایل مختلفی داره. غیر از مشکل نداشتن لوله تهویه فاضلاب که در اکثر خانه های قدیمی رایج است، نصب اشتباه سیفون، از تراز خارج شدن و یا نشتی آن هم موثر است. سیفون باید تراز باشه و آب داخل آن تا حدی بالا باشد که مسیر ورود هوای چاه را ببندد. کاهش سطح آب آن به هر دلیلی مانند نصب کج، نشتی کم یا تبخیر، راه هوای چاه را به خانه باز میکند.
        جوانب دیگر را هم بررسی کنید، ممکن است منشاء بو از جای دیگری باشد. مثل لوله فاضلاب روشویی یا لباسشویی که لاستیک بوگیرش درست نصب نشده یا کفشوری که مدتها آب داخلش ریخته نشده و خشک است.
        در هر حال چنانچه مشکل از سیفونها نباشد، بایستی راهی برای نصب و اتصال لوله ونت (تهویه) به خط فاضلاب بیابید تا بو به پشت بام هدایت شده و وارد خانه نشود.
        در برخی خانه های قدیمی لوله آب باران را از پشت بام مستقیما به چاه وصل میکردند تا هوای چاه نیز تخلیه شود.
        این کار گرچه کمک حال بود ولی اصولی نبود. زیرا در روزهای بارانی، آب داخل چاه سرازیر میشد و بوی فاضلاب بالا میزد.

  6. سلام و درود بر عزیزان.
    یک علت اساسی بوی بد فاضلاب، روش غیراصولی لوله کشی آن است. اصولا باید مجاور هر اتصال فاضلابی (نظیر روشویی، سینک، توالت و …) یک انشعاب لوله هوا (وِنت) تعبیه شود. ونت لوله ای با قطر حداقل ۵ سانت است که از اتصال فاضلابی به طرف بالا حرکت کرده و زیر سقف کاذب به سایر وِنت ها متصل و تا پشت بام امتداد مییابد. این کار سیستم فاضلاب را از حالت بسته به سیستم باز و متصل به هوای آزاد تبدیل کرده و هیچگاه بوی فاضلاب، داخل ساختمان منتشر نمیشود.
    نتیجه اینکه اگر لوله تهویه یا وِنت وجود نداشته باشد، بوی بد فاضلابِ سیستم بسته، داخل مجراها و چاه انباشته شده و راه گریزی به جز خروجیهای کفشور و سینک و امثالهم ندارد.
    خوب، در این حالت تمام اقدامات نظافتی بر شمرده بی ثمر خواهد بود.

  7. آقا چاه دستشویی ما خیلی بو میده چیکار باید کنم والا دیگه نمیدونم چه روشی رو امتحان کنم. همه روش ها رو تست کردم

  8. این روش از بین بردن بوی دستشویی با آهک رو کسی امتحان کرده؟ می خوام ببینم برای رفع بوی بد دستشویی در آپارتمان هم کاربرد داره یا نه؟ آخه تو خونمون چاه توالت بو میده نمیدونم باید چیکار کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *