گرفتگی لوله فاضلاب مشکلی نیست که تنها به دست لوله بازکن ها باز شود. خیلی ها فکر می کنند گرفتگی لوله فاضلاب تنها باید با فنر لوله بازکنی باز شود و چاره دیگری برای آن وجود ندارد. در حالی که همیشه اینطور نیست. برخی گرفتگی ها فقط با فنر باز نمی شود اما خیلی از گرفتگی ها را هم می توان با روش های ساده و کارآمد باز کرد. با چنین روش هایی شما هم می توانید مثل لوله بازکن های حرفه ای گرفتگی لوله های فاضلابی را به خوبی باز کنید.
برای این کار تنها کافیست با روش های مختلف لوله بازکنی آشنا شوید و بدانید که برای باز کردن هر گرفتگی در هر لوله فاضلابی باید از چه روشی استفاده کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. در اینجا تمام روش های مناسب و کاربردی برای باز کردن گرفتگی لوله های فاضلاب معرفی شده که به فراخور نیاز می توانید از همه آنها استفاده کنید. پس در این مطلب آموزشی هم تا انتها همراه با باشید.
چرا لوله فاضلاب می گیرد؟ (علت ایجاد گرفتگی در لوله)
به صورت کلی گرفتگی لوله فاضلاب تنها زمانی رخ می دهد که یک شی خارجی وارد لوله فاضلاب شده باشد. اگرچه برای گرفتگی لوله های فاضلاب دلایل مختلفی ذکر می شود اما تمام این دلایل از نظر ماهیت به دو مورد زیر ختم می شود.
- ورود شی خارجی به داخل لوله
- رسوب گرفتن لوله فاضلاب
این دو مورد هم در واقع یک مورد هستند. یعنی رسوب گرفتن لوله عامل فرعی است و مورد اول یعنی ورود شی خارجی است که عامل اصلی تمام گرفتگی های لوله می باشد. بنابراین می توان اینطور گفت که تمام گرفتگی های لوله به دلیل ورود شی یا اشیاء خارجی به داخل لوله است.
ورود اشیاء خارجی بزرگ مثل گوشی، کلید، سوئیچ، سنگ، خاک، آشغال و … به داخل لوله فاضلاب باعث می شود این اشیاء در سیفون و خمیدگی های لوله که دارای قطر کمتر هستند گیر کرده و مسیر لوله را مسدود کنند. البته در ابتدا انسداد لوله کامل نیست بلکه بخشی از مسیر عبور فاضلاب مسدود می شود اما کم کم اشیاء یا آشغال های جدید وارد لوله شده و در همان قسمت که گرفتگی ناقص ایجاد شده جمع می شوند. تجمع بیشتر آشغال ها منجر به بسته شدن کامل لوله فاضلاب می شود.
اینجا تازه ساکنین متوجه می شوند که لوله فاضلاب دچار مشکل شده و آب از آن پایین نمی رود. حال آنکه باید پیش از این و در زمانی که لوله فاضلاب با مشکل کاهش مکش مواجه شده بود به فکر حل مشکل بر می آمدند. البته که روش اصولی این است که قبل از تمام این مشکلات از ورود ورود آشغال و اشیاء به داخل لوله فاضلاب جلوگیری به عمل آید.
برای باز کردن گرفتگی لوله ها ده ها روش وجود دارد که از همه آنها می توان استفاده کرد اما چیزی که مهم است این که باید روش مورد نظر برای عموم افراد قابل انجام باشد و نتیجه مطلوب داشته باشد. با در نظر گرفتن این دو مورد به ادامه آموزش می پردازیم.
روش های ساده برای باز کردن گرفتگی لوله ها (مخصوص مبتدی ها)
اگر شما فردی مبتدی هستید و هیچ دانش فنی در خصوص لوله بازکنی و امور تاسیساتی ندارید این بخش مخصوص شماست. در اینجا تعدادی از روش های ساده و کاربردی لوله بازکنی معرفی شده است که به افراد تازه وارد و مبتدی کمک می کند تا بتوانند گرفتگی لوله ها را به آسانی باز کنند. بدون این که نیاز به فردی متخصص یا تجهیزات خاص داشته باشند. حتی خانم ها هم می توانند با این روش ها خودشان گرفتگی لوله را باز کنند. تنها باید آموزش ها را با مطالعه کنید.
– ریختن آب داغ در لوله
آب داغ به خاطر حرارت بالایی که دارد می تواند در رفع گرفتگی لوله ها موثر باشد. از آب داغ برای کارهای دیگری مثل شستن روغن و چربی و کثیفی ها هم استفاده می شود. گرفتگی لوله فاضلاب هم دقیقا به دلیل روغن و چربی و آشغال است. لذا با ریختن آب داغ داخل لوله فاضلاب می توان امیدوار بود که گرفتگی و رسوب داخل لوله ها نرم شده و از لوله رها شوند.
برای انجام این کار لازم است لوله فاضلاب از آب خالی باشد چون قرار است داخل لوله آب داغ خالی کنیم. اگر لوله خالی نباشد آب داغ وارد لوله نمی شود که بخواهد گرفتگی آن را باز کند. اجازه دهید آب لوله پایین برود و بعد کار را شروع کنید یا خودتان به روشی آب را خالی کنید اگر نه از این روش نمی توانید استفاده کنید. با فراهم شدن شرایط یک کتری آب جوش حاضر کنید و آن را داخل لوله فاضلاب بریزید تا کاملا وارد لوله شده و به عمق گرفتگی نفوذ کند. پس از گذشت مدتی رسوب و گرفتگی های لوله نرم می شوند.
از این روش می توان برای گرفتگی های ساده و سطحی که ناشی از رسوب چربی، روغن، مو، صابون و … هستند استفاده کرد. این نوع گرفتگی ها در سینک ظرفشویی، روشویی و حمام ایجاد می شوند که همگی قابلیت پیاده سازی این روش را دارند. گرفتگی های مدفوعی سیفون توالت هم به خوبی با آب داغ باز می شوند چون آب داغ مدفوع های چسبیده را نرم می کند. اگر خواستید آب داغ در توالت بریزید دقت کنید که آب داغ در هوای سرد داخل کاسه توالت نریزد چون ممکن است باعث شکستن کاسه شود.
– تلمبه زنی با چاه بازکن دستی فاضلاب
اگر با آب داغ موفق به باز کردن گرفتگی لوله نشدید آن را رها کنید و سراغ چاه بازکن دستی بیایید. چاه بازکن یا تلمبه دستی یا پمپ لوله که برخی به آن لوله بازکن دستی هم می گویند وسیله ای بسیار ساده اما کارآمد است که قابلیت باز کردن انواع گرفتگی های ساده و سطحی در لوله فاضلاب را دارد؛ همان گرفتگی هایی که به صورت روزمره در لوله فاضلاب ایجاد می شود و گاها مارا مجبور می کند به خاطر آن با لوله بازکن تماس بگیرید و هزینه زیادی را متحمل شویم.
از چاه بازکن دستی بسته به اندازه آن می توان برای رفع گرفتگی های کفشورها، روشویی، سینک آشپزخانه و انواع توالت استفاده کرد. نکته مهم برای شروع لوله بازکنی با تلمبه دستی اندازه آن است که باید کاملا متناسب با اندازه دهانه لوله فاضلاب باشد.
روش تلمبه زنی به این صورت است که ابتدا دهانه تلمبه دستی را روی دهانه لوله فاضلاب قرار می دهیم و آن را با سطح کاملا مماس می کنیم که هیچ هوایی نتواند از زیر آن خارج شود. سپس دسته تلمبه را گرفته و آن را سریع به سمت لوله فشار می دهیم. این کار باعث می شود هوای داخل تلمبه با فشار وارد لوله فاضلاب شود و جریان پرفشاری برای رفع گرفتگی لوله ایجاد شود. این جریان هوای پرفشار می تواند به گرفتگی فشار آورده و آن را باز کند.
چاه بازکن دستی وسیله ساده، ارزان و کاربردی است که در مواقع حساس به داد شما می رسد و لوله را به آسانی باز می کند. به همین خاطر بد نیست که یکی از این ها را در خانه داشته باشید تا در زمان گرفتگی از آن برای باز کردن لوله استفاده کنید. دقت کنید که گرفتگی های سخت که به خاطر ورود سنگ، خاک، کلید، گوشی و … به داخل لوله باشد با این وسیله باز نمی شود. این گرفتگی ها به وسیله قوی تری همچون فنر دریلی یا ژنراتور دارد که در ادامه آموزش آنها ارائه شده است.
– استفاده از محلول یا پودر لوله بازکنی
محلول یا پودر لوله بازکنی دو ماده شیمیایی مخصوص لوله بازکنی هستند که با خاصیت اسیدی و شیمیایی خود گرفتگی لوله ها را باز می کنند. این محواد دارای خاصیت خورندگی و اسیدی دارند که در تماس با گرفتگی آنها را از بین می رود. پس از همانطور که محلول های لوله بازکنی گرفتگی ها را سریع باز می کنند همانطور هم سریع به لوله ها آسیب می زنند و چه بسا آنها را سوراخ کنند. همانطور که خیلی از مصرف کنندگان این محصولات گزارش کرده اند که ماندن محلول در لوله برای مدتی کوتاه باعث سوراخ شدن لوله شده است.
هر چه که هست محلول های لوله بازکنی هم یکی از روش های مناسب هستند که بسته به نوع گرفتگی و شرایط فرد می توان از آنها استفاده کرد. محلول های لوله بازکنی می توانند گرفتگی های ساده و سطحی را باز کنند. همچنین این توانایی را دارند که لوله فاضلاب را به صورت کامل شستشو داده و پاکسازی کنند. با این اوصاف پودر و محلول لوله بازکن برای رفع گرفتگی های سینک، روشویی و برخی از کفشورها مناسب است.
گرفتگی های ناشی از چربی، چرک، مو، باقی مانده غذا، دستمال کاغذی و … خوراک مایع های لوله بازکنی هستند. اما گرفتگی های سیفون توالت و گرفتگی هایی سخت همچون گرفتگی با سنگ، خاک، آهن، تیغ، شیشه و … در توان این لوله بازکن ها نیست و نمی توان آنها را با محلول لوله بازکنی باز کرد.
روش لوله بازکنی با محلول های یاد شده به این صورت است که باید مقداری از محلول یا پودر لوله بازکن را طبق دستورالعمل داخل لوله فاضلاب ریخته و اجازه دهید خوب به خورد گرفتگی برود. زمان انتظار بسته به نوع محصول می تواند بین نیم ساعت تا دو ساعت باشد. پس از این زمان باید داخل لوله را آب بریزید تا باقی مانده گرفتگی با آن شسته شده و از بین برود.
ذکر این نکته ضروری است که برای موفقیت در استفاده از این محلول ها باید ماده شیمیایی به محل گرفتگی برست و کارکرد خود را انجام دهد. اگر لوله فاضلاب پر از آب باشد و محلول ریخته شده در لوله نتواند به خوبی وارد عمق آن شود عملا کارایی نداشته و نتیجه مورد انتظار را محقق نمی کند. پس اگر لوله از آب پر است ابتدا اجازه دهید آب آن تخلیه شود یا خودتان برای تخلیه آب آن اقدامی انجام دهید.
– فنرزنی با فنر دستی لوله بازکنی (فنر خانگی)
روش دیگری که عملکرد بهتری نسبت به روش های قبلی دارد فنر زنی با فنر دستی یا فنر خانگی است. فنر دستی فنری فلزی و طولانی است که از آن برای رفع گرفتگی لوله ها استفاده می شود و چون بیشتر کارکرد آن در خانه است به فنر خانگی معروف شده است.
نحوه فنر زنی با فنر خانگی به این صورت است که ابتدا سر فنر را داخل لوله فاضلاب فرو می کنیم و تا جای ممکن به فرو کردن ادامه می دهیم تا دیگر امکان ورود بیشتر فنر به لوله وجود نداشته باشد. حالا باید به کمک دسته و رکاب فنر را بچرخانید و حین چرخیدن فنر آن را کمی عقب کشیده و مجدد به جلو فشار دهید. تکرار این کار باعث می شود سر فنر با گرفتگی ها برخورد زیادی داشته باشد و آن ها را باز کند.
از فنر دستی برای گرفتگی کفشورها و توالت می توان استفاده کرد و نتیجه خوبی کسب نمود. گرفتگی کفشور حمام با صابون، سفیدآب، چربی، مو، دستمال کاغذی به خوبی با این فنر باز می شوند. گرفتگی توالت با مدفوع هم در بدترین حالات با این وسیله به راحتی باز می شود. برخی از گرفتگی های ناشی از خاک، ماسه و سنگ ریزه هم ممکن است با این وسیله باز شود.
– تلمبه زنی با دستگاه تراکم هوا
یکی از دستگاه های کاربردی در لوله بازکنی دستگاه تراکم هوا است که کمتر مورد توجه افراد قرار گرفته است. دستگاه تراکم هوا چیزی شبیه به تلمبه است که در خود هوا را جمع کرده و فشرده می کند. سپس با باز شدن دهانه آن هوای فشرده را با قدرت وارد لوله کرده و گرفتگی آن را باز می کند. این دستگاه چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد. شاید به این دلیل که هزینه خریداری دستگاه به نسبت عملکرد آن توجیه ندارد و بهتر است از دستگاه های دیگر استفاده شود.
در هر صورت روش تلمبه زنی با دستگاه تراکم هوا به این صورت است که دهانه دستگاه را روی لوله فاضلاب قرار داده و آن را کیپ می کنید. سپس به کمک دسته دستگاه را باد می کنید. این کار را تا جایی انجام دهید که عقربه فشار سنج تا حد مناسبی بالا بیاید. سپس به کمک اهرم تعیین شده دریچه خروج هوا را باز کنید تا هوای پرفشار وارد لوله شده و گرفتگی را باز کند. استفاده از دستگاه تراکم هوا برای گرفتگی های سطحی کفشورها بسیار مناسب است.
روش های تخصصی برای رفع گرفتگی لوله ها (مخصوص حرفه ای ها)
در بخش قبل روش های ساده و مبتدی برای باز کردن گرفتگی لوله ها آموزش داده شد که برای خانم ها و افراد دارای کمترین دانش فنی بسیار مناسب بود و می توان گرفتگی های خانگی را با آن روش ها باز کرد. در ادامه روش های تخصصی لوله بازکنی معرفی شده است که برای افراد حرفه ای بسیار مناسب است و به کمک این روش ها می توان گرفتگی های شدید را باز کرد. روش های زیر کاملا حرفه ای هستند و برای انجام آنها نیاز به تجهیزات مخصوص و دانش فنی می باشد.
– فنر زنی با دریل (فنر دریلی)
لوله بازکنی با دریل اگرچه یک روش حرفه ای است و برای انجام آن نیاز به تخصص و تجربه است اما یکی از روش های رایج برای باز کردن گرفتگی های شدید لوله فاضلاب است. افرادی که آشنایی مختصری با کارهای فنی دارند در زمان ایجاد گرفتگی در توالت یا لوله های فاضلاب سریعا از فنر و دریل استفاده می کنند. فنر زنی با دریل چندان پیچیده نیست و تنها نیاز به کمی دقت، شجاعت و البته یک فنر و دریل دارد.
برای شروع کار باید فن را به سر دریل متصل کنید و آن را سفت ببندید تا شل نشود. سپس سر فنر را داخل لوله فاضلاب فرو کرده و فشار دهید تا داخل لوله فرو رود. این کار را تا جایی ادامه دهید تا دیگر امکان ورود بیشتر فنر به لوله وجود نداشته باشد. در این هنگام باید دریل را با سرعت کم (در صورت امکان) روشن کنید تا فنر به چرخش در آید. در هنگام چرخش فنر باید دریل را رو به جلو فشار دهید و عقب بکشید تا سر فنر به خوبی با گرفتگی درگیر باشد.
با انجام این کار می توان بسیاری از گرفتگی های توالت و لوله های فاضلاب را باز کرد. فنر زنی با دریل برای گرفتگی توالت با مدفوع بسیار مناسب است. گرفتگی های کفشورها با سنگ ریزه، خاک و آشغال هم به خوبی با دریل باز می شوند. اما گرفتگی های سخت ناشی از افتادن گوشی، سنگ بزرگ، سیمان و … با فنر باز نمی شوند. در واقع چنین گرفتگی هایی اصلا باز نمی شوند و باید به نحوی تلاش کرد تا عامل گرفتگی را از لوله بیرون کشید یا لوله را بکلی تخریب کرد.
– فنر زنی با ژنراتور لوله بازکنی
ژنراتور لوله بازکنی که به آن دستگاه لوله بازکنی، دستگاه فنر زنی، فنر برخی و فنر خودکار هم گفته می شود تقریبا شبیه به فنر دریلی است. یعنی یک موتور الکتریکی و یک فنر طولانی که با روشن شدن موتور به چرخش در می آید و گرفتگی لوله را باز می کند. ژنراتور همان کار دریل را انجام می دهد با این تفاوت که قابلیت های آن بیشتر از دریل است.
مثلا می توان طول فنر را در ژنراتور تغییر داد و از سرعت مناسب استفاده نمود. همچنین در لوله بازکنی با ژنراتور نیازی به نگه داشتن آن نیست و دستگاه کار خود را انجام می دهد. روش استفاده از ژنراتور کاملا شبیه به فنر زنی با دریل است و تفاوت خاصی در آن وجود ندارد. در مورد عملکرد و کیفیت کار ژنراتور همین بس که تقریبا همه لوله بازکن ها و شرکت های لوله بازکنی از این دستگاه برای لوله بازکنی استفاده می کنند.
جمع بندی
برای باز کردن گرفتگی لوله های فاضلاب روش های مختلفی وجود دارد که برخی از آنها ساده و مبتدی هستند و برخی نیز تخصصی و حرفه ای. در اینجا روش های ساده و تخصصی معرفی شدند که به کمک آنها می توانید انواع گرفتگی لوله ها را باز کنید. اگر گرفتگی مورد نظر ساده است از روش های متبدی استفاده کنید و اگر گرفتگی شدید است و شما تخصص کافی را دارید بهتر است از روش های حرفه ای برای باز کردن گرفتگی کمک بگیرید.
در صورتی که با روش های ارائه شده موفق به رفع گرفتگی لوله نشدید یا مشکلی در انجام کار داشتید به شما توصیه می کنیم با شماره تماس های ارائه شده تماس حاصل کرده و از متخصصین ما کمک بگیرید. متخصصین ما ضمن راهنمایی شده و ارائه مشاوره رایگان در صورت نیاز در محل حاضر شده و گرفتگی لوله را برای شما باز می کنند.
3 پاسخ به “آشنایی با روشهای مختلف لوله بازکنی؛ ۷ روش ساده و تخصصی”
هیچ چیز فنر نمیشه، هر گرفتگی که باشه راحت با فنر باز میشه مثل آب خوردن. خود سرویس کارها هم با فنر کار می کنند، زنگ میزنی سریع یه فنر برقی میگذاره عقب موتور و میاد باهاش لوله رو باز می کنه فقط فنر یک بدی داره که بعضی مواقع تو کار گیر میکنه و بیرون نمیاد مخصوصا اگر طول فنر لوله بازکنی بلند باشه بیشتر این اتفاق می افته و درد سر میشه البته اون هم روش داره که اینطور نشه اهل فن میدون. به هر صورت دمتون گرم
آره اتفاقا من هم یک بار خواستم زنگی کنم به لوله بازکنی زنگ نزدم خودم با فنر ۳ متری و یه دریل دست به کار شدم و افتادم به جون لوله و گرفتگی توالت. متاسفانه دریلم مشکل داشت و کلی اذیت شدم. فنر هم مدام گیر میکرد داخل لوله اما بالاخره تونستم لوله رو باز کنم البته گرفتگی توالت معمولا به خاطر فضولاته و راحت باز میشه خاک و سنگ نیست
سلام، ما که هر چی با این روش های لوله بازکنی که تو سایت شما و سایت همکاراتون هست تلاش کردیم موفق به گشایش لوله نشدیم یعنی هر کار کردیم این گرفتگی لوله باز نشد و آخر سر مجبور شدیم به سرویس کار لوله بازکنی بگیم بیان بازش کنن. ولی خدایش طرف حرفه ای بود تا اومد به قول گفتنی سه سوته باز کرد لوله رو