گرفتگی لوله فاضلاب روشویی دلایل مختلفی دارد که رسوب، جرم، تجمع مو و آشغال های ریز برخی از این دلایل هستند. در این مطلب ضمن توضیح علل و دلایل گرفتگی روشویی چند روش فوق العاده ساده و کاربردی نیز جهت رفع آسان و بدون درد سر گرفتگی خدمت شما عزیزان ارائه شده است. امیدواریم پس از مطالعه مطلب بتوانید به آسانی مشکل خود را حل کنید. با ما همراه باشید.
احتمالاً برای شما هم پیش آمده که وقتی در روشویی دست و صورت خود را می شویید پس از مدتی آن داخل روشویی جمع می شود و با کندی از راه آب روشویی خارج می شود. این اتفاق دقیقا نشان دهنده وجود مشکلی در داخل لوله فاضلاب روشویی یا سیفون روشویی است که این مشکل گرفتگی روشویی می باشد.
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که با مشاهده جمع شدن آب در کاسه روشویی نمی دانید باید چه کاری انجام دهید جای هیچ نگرانی نیست چرا که این مطلب مخصوص شما نگاشته شده است.
ابتدا در مورد علت ایجاد گرفتگی در روشویی اطلاعات کسب می کنید و متوجه می شوید که چرا روشویی می گیرد و چه عواملی در ایجاد گرفتگی روشویی موثر است. سپس با روش های باز کردن گرفتگی آشنا می شوید و نحوه بکارگیری هر یک از این روش ها را آموزش می بینید.
علت گرفتگی روشویی؛ چرا آب در روشویی جمع می شود؟
همانطور که پیش تر ذکر شد علت جمع شدن آب در روشویی وجود گرفتگی در سیفون روشویی یا راه آب فاضلاب آن است. روشویی هم همچون دیگر لوله های فاضلاب دارای سیفون است. وجود خمیدگی در داخل سیفون باعث می شود بیشتر گرفتگی ها در آنجا ایجاد شود. لذا در صورتی که شاهد ایجاد گرفتگی در روشویی یا ظرفشویی بودید ابتدا در داخل سیفون به دنبال گرفتگی بگردید.
با این اوصاف آیا سیفون روشویی بی دلیل می گیرد و آب داخل کاسه روشویی جمع می شود؟ قطعا جواب منفی است. سیفون و لوله فاضلاب روشویی بی دلیل نمی گیرد اما همه گرفتگی ها یک دلیل دارد و آن “ورود آشغال و مواد زائد به داخل سیفون” است که عامل آن نیز سهل انگاری افراد است. چون این افراد هستند که هنگام استفاده از روشویی اجازه ورود آشغال را به داخل لوله می دهند.
به دلیل این که در لوله فاضلاب دائما فاضلاب و فضولات در جریان است، پس از مدتی رسوب و جرم ناشی از این فضولات به جداره لوله می چسبد و کم کم این رسوب ضخیم تر می شود و باعث کاهش قطر داخلی لوله فاضلاب می شود. این یک عامل مهم در ایجاد گرفتگی در لوله فاضلاب روشویی است. زمانی که قطر لوله فاضلاب کاهش پیدا کند ورود هر شی کوچکی می تواند در لوله گرفتگی ایجاد کند. به علاوه این که جرم چسبیده به داخل لوله خود چسبناک است و باعث می شود اشغال ها و اشیاء ورودی به آن بچسبند و ضخامت رسوب را بیشتر کنند.
حال که در مورد نحوه ایجاد گرفتگی در روشویی اطلاعات خوبی کسب کردید بهتر است مهمترین دلایل ایجاد گرفتگی در کاسه روشویی را ذکر کنیم.
– انسداد روشویی به دلیل جمع شدن مو
انباشته شدن مو یکی از شایع ترین دلایل گرفتگی روشویی و حتی بالا زدن آب سینک ظرفشویی می باشد. پس وقتی موهای خود را شانه می زنید و یا می خواهید ریش خود را اصلاح کنید حتماً آن موهای ریخته شده در کاسه روشویی را به داخل سطل زباله بریزید و به خود نگویید عدم این کار مشکلی را ایجاد نمی کند. و همچنین اگر شما از جمله افرادی هستید که به صورت روزانه موهای خود را در روشویی می شویید باید متذکر شوم که در آینده نه چندان دور امکان گرفتگی روشویی شما وجود دارد چراکه مو با چربی ها و مواد چسبنده دیگر در هم تنیده شده و باعث بروز گرفتگی روشویی می شود. بهترین راه مقابله با این نوع گرفتگی، جلوگیری کردن از بروز چنین اتفاقاتی است و یا استفاده از توری های مخصوص می باشد.
– انسداد روشویی به دلیل رسوب صابون
همانطور که می دانید صابون ها در واقع از مواد نفتی ساخته می شوند و تجمع تکه های آن می تواند سبب انسداد لوله های فاضلاب شود، به این صورت که استفاده روزانه از صابون باعث می شود چربی موجود در آن با مواد معدنی موجود در آب ترکیب شده و به مرور زمان سبب بوجود آمدن رسوبات سخت شود. به شما پیشنهاد می کنیم برای مواجه نشدن با چنین مشکلی، دست و صورت خود را با مواد شوینده مخصوص (مایع دستشویی) بشویید و مراقب نفوذ تکههای کوچک صابون به داخل لوله باشید.
– انسداد روشویی به دلیل تجمع کثیفی
افرادی هستند که ممکن است برای شستشوی انواع لباس و پوشاک خود و از بین بردن کثیفی آنها به سراغ روشویی بروند که این کار می تواند برای آنها گران تمام شود و در نتیجه سبب گرفتگی روشویی شود. به عنوان مثال ممکن است کفش گلی خود را در روشویی بشویند که این گل و لای چسبیده به کفش در سیفون و لوله ها جمع شده و باعث گرفتگی می شوند و یا ممکن است لباس پشمی و یا خاکی خود را در روشویی بشویند که این خاک و پرز لباس هم میتواند باعث ایجاد گرفتگی روشویی شود. برای در امان ماندن از این مشکل باید از روشویی فقط به عنوان محلی برای شستشوی دست و صورت استفاده کنید که در غیر این صورت با مشکل گرفتگی روشویی مواجه خواهید شد.
– انسداد روشویی به دلیل گیر کردن اشیای کوچک
یکی دیگر از عوامل انسداد لوله فاضلاب روشویی می تواند ورود اشیاء کوچک مثل زنجیر ریز، پوست تخمه، ته مانده غذا و … به داخل لوله و سیفون باشد. اگر می خواهید با چنین مشکلی روبرو نشوید این نکته را نباید فراموش کنید که استفاده از توری مخصوص (صافی) امری ضروری است و علاوه بر آن هیچ چیزی جز آب، نباید از چاه روشویی پایین برود.
تا اینجا شما با دلایل گرفتگی روشویی و لولههای فاضلاب آشنا شدید، حال میخواهیم به سراغ راههای ساده و خانگی باز کردن گرفتگی راه آب و و روشهای رفع گرفتگی روشویی برویم. در اکثر مواقع گرفتگی های لوله روشویی سطحی می باشد و خود شما با انجام دادن یکسری امور می توانید برای رفع گرفتگی آن اقدام کنید. به عبارت دیگر در ۹۰ درصد مواقع برای رفع گرفتگی لوله های روشویی اصلاً نیازی به تماس گرفتن با سرویس کاران و شرکت های لوله بازکنی نیست و خودتان به کمک یکی از این چهار روش با وسایل داخل خانه می توانید عامل انسداد را مرتفع کنید. برای رفع گرفتگی روشویی ابتدا باید دلایل گرفتگی لوله و چاه را تشخیص دهید چراکه همین تشخیص علت گرفتگی روشویی، شما را در جهت برطرف کردن آن کمک میکند. مثلاً اگر گرفتگی از نوع سطحی باشد، خودتان می توانید با ترفندهای ساده ای که به شما آموزش می دهیم، مشکل گرفتگی روشویی را حل کنید.
روشهای باز کردن گرفتگی روشویی
یک. رفع گرفتگی روشویی با استفاده از سیم رخت آویز
این روش مشابه فنر زدن لوله فاضلاب است به این صورت که رخت آویز سیمی را تا حد امکان باز و صاف کنید. یک سر آن را با خم کردن به شکل قلاب در بیاورید، سپس آن را به داخل راه آب برده و به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا موها و مواد زائد دیگر به آن گیر کند و بعد آن را بیرون بکشید. پس از این مرحله بهتر است که آب داغ را باز کنید تا راه آب تمیز و چربی ها و رسوبات دیگر کاملاً شسته شوند.
دو. رفع گرفتگی روشویی با جوش شیرین و سرکه
برای استفاده از این روش باید نصف پیمانه جوش شیرین را با یک سوم پیمانه سرکه ترکیب کنید، سپس محلول را فوراً داخل راه آب بریزید. چند ساعتی بگذارید روشویی به همین حالت بماند تا محلول کار خود را انجام دهد، بعد از آن آب گرم را با فشار باز کنید تا لوله ها و سیفون شسته شوند. در این روش نکته ای وجود دارد که باید به آن آگاه باشید و آن این است که از ترکیب این دو گازی تولید می شود و کمی حالت فوران و جوشش آتشفشانی به خود می گیرد که اصلاً نگران کننده نیست. ترکیب این مواد بی خطر اسیدی که به محلول خانگی معروف است، به جدا شدن و از بین رفتن مو، رسوبات و مواد چسبناک داخل لولهی فاضلاب کمک میکند.
سه. رفع گرفتگی روشویی با باز کردن سیفون
حتماً تا به حال متوجه شدید که دلیل انسداد، هر چیزی که باشد بالاخره در داخل سیفون روشویی ایجاد شده که با باز کردن آن و تخلیه تمام فضولات و رسوبات، می توان از روشویی دوباره مثل روز اول استفاده کرد. برای شروع اول باید پیچی که متصل به سیفون است را از داخل کاسه روشویی باز کنید؛ سپس لوله منتهی به لوله فاضلاب را از داخل آن بیرون بکشید تا سیفون کاملاً آزاد شود که بتوانید مرحله تمیز کردن و شستشوی لوله ها و سیفون را آغاز کنید، (البته حتماً قبل از باز کردن لوله ها از آنها عکس و فیلم بگیرید تا حین بستن دچار مشکل نشوید). سیفون روشویی دارای یک پیچ پلاستیکی است که با باز کردن آن کاسه سیفون به دو قسمت تقسیم می شود و اصل گرفتگی لوله نیز در بین این دو قسمت می باشد. بعد از جدا کردن این دو قسمت، حتماً فضولات و رسوباتی که به لجن تبدیل شدند و مانع عبور آب شدند را داخل آن مشاهده خواهید کرد. این پسماندها و لجن هایی که به دیواره سیفون چسبیدند را با فرچه کوچک (یا مسواک کهنه) و آب گرم به خوبی تمیز کنید و بعد از آن سیفون و لوله ها را مثل قبل به هم متصل کنید. بعد از این مرحله پیچ سیفون را سفت ببندید و دقت کنید که واشر آن به خوبی در محل خودش قرار گرفته باشد چون اگر واشر درست در جای خود قرار نگیرد باعث نشتی آب می شود. در آخر هم لوله خروجی سیفون را داخل لوله فاضلاب قرار دهید و نتیجه کار را آزمایش کنید.
چهار. آخرین و آسان ترین روش رفع گرفتگی لوله روشویی
همیشه گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است و این قضیه در اینجا هم صدق می کند یعنی همانطور که در ابتدای بحث گفته شد، ورود مواد زائد مهمترین عامل گرفتگی انواع لوله فاضلاب از جمله سیفون روشویی می باشد. برای اینکه این مواد زائد وارد سیفون روشویی نشوند و گرفتگی را به بار نیاورند، می توانید از توری مخصوص در قسمت ورودی آب استفاده کنید، یا از ریختن مواد چرب، مو، دستمال کاغذی و … به داخل کاسه روشویی خودداری کنید. این کار در عین حال که سهل و آسان است، کم هزینه ترین روش نیز محسوب می شود.
تعریف سیفون
در همه لوله های فاضلاب منتهی به چاه، از یک زانویی استفاده می کنند (و لوله های روشویی هم مستثنی از آن نیست) که به آن سیفون گفته می شود. یکی از کارهای سیفون جلوگیری از نفوذ گاز و بوی بد فاضلاب به داخل ساختمان است به این صورت که وقتی آب وارد سیفون می شود، بخشی از آن داخل سیفون باقی می ماند تا مانع نفوذ گاز و بوی بد فاضلاب از طریق لوله به داخل ساختمان شود؛ از جمله فواید دیگر سیفون این است که این لوله خمیده باعث می شود حشرات موذی مثل سوسک و موش و … نتوانند وارد ساختمان شوند. پس به طور کلی می توانیم نتیجه بگیریم که وجود سیفون در شبکه فاضلاب ساختمان بسیار لازم و حائز اهمیت است اما از جهتی هم وجود این زانویی، احتمال انسداد و گرفتگی لوله ها را بیشتر می کند چون این خمیدگی باعث می شود فضولات و پسماندها در آن گیر بیفتند که در نتیجه به مرور زمان انباشته شدن آنها باعث گرفتگی لوله می شود لذا باید فکر اساسی کرد.
نکته پایانی
به هر حال اگر تمام روشهای بالا را انجام دادید و همچنان مشکل انسداد وگرفتگی روشویی شما باقی مانده بود، قطعاً انسداد لوله روشویی از نوع گرفتگی سخت می باشد که در این صورت دیگر کاری از دست شما برنمی آید و قبل از وارد کردن خسارات سنگین به خودتان، حتماً با متخصصین این امر تماس بگیرید.
2 پاسخ به “دلایل گرفتگی روشویی و ۴ روش ساده برای رفع گرفتگی”
این روش های خانگی هیچ کدوم روش درست و درمون برای باز کردن گرفتگی لوله که نیست، فقط اگر لوله جرم گرفته باشه یا چربی بهش چسبیده باشه با این روش ها میشه لوله رو پاکسازی کرد. اگرنه لوله وقتی بگیره فقط باید فنر بزنید تا باز بشه
اینطور نیست با همین روش های خانگی هم میشه برخی از گرفتگی ها رو باز کرد من شخصا به کمک تلمبه خیلی از گرفتگی های لوله ها رو باز کردم. مخصوصا گرفتگی سینک و کفشورها رو که به خاطر چربی یا صابون مسدود شده اند.